Mora li KORISNIK doma potpisati Ugovor o smještaju u dom?

Mora li KORISNIK doma potpisati Ugovor o smještaju u dom?

Potpis korisnika doma na ugovoru o smještaju u dom je – OBVEZAN!!! Starije osobe u Vašem domu, o kojima brinete, prema Zakonu su korisnici (nisu ni klijenti ni štićenici). Odnosno, kao što samo ime kaže koriste Vaše usluge. Ne koriste ih njihove obitelji, ni obveznici plaćanja. Jesu li Vam se oni potpisali na Ugovor o smještaju u dom? Ako nisu, oduzeli ste im pravo koje im zakonski pripada, a to je pravo naodlučivanje(osim u slučaju ako su lišeni poslovne sposobnosti i imaju skrbnika, koji ima pravomoćno rješenje suda o skrbništvu!)

Ako se korisnik NIJE potpisao, za prisilno smještanje ste odgovorni jedino Vi, kao predstavnik doma. A to je zlostavljanje!

Možda zvuči malo grubo, ali upravo je tako. Ako psiho-fizičko stanje korisnika to dopušta, ON/ONA se mora potpisati na ugovor koji sklapate s njim/njom. Bez obzira ako je obveznik plaćanja netko drugi. Obveznik plaćanja je samo supotpisnik. Glavni potpis, ugovorna strana, ako želite, je KORISNIK. Bilo kakva kaznena prijava, nemate potpis korisnika i on može reći da je prisilno smješten, za što ćete biti odgovorni Vi, kao predstavnik ili ravnatelj.

Postoje situacije kada se korisnik usluga Vašeg doma ne može potpisati. Što možete tada napraviti?
 
Budući korisnik Vašeg doma je nemoćan ili nije pri svijesti, odnosno zbog njegovog/njezinog psiho-fizičkog stanja nije u mogućnosti potpisati se. U tom slučaju je nemoguće dobiti potpis od korisnika, no to je potrebno i dokazati  – medicinska dokumentacija ili rješenje o skrbništvu. U tom slučaju potpisuje se samo obveznik plaćanja, odnosno skrbnik.

Budući korisnik Vašeg doma mora dati svoju suglasnost da želi biti smješten u dom. Drugim riječima, dužni ste korisnika pitati  želi li ostati u Vašem domu za starije.
A što ako Vam se korisnik ne želi potpisati? Preseljenje u dom je izrazito stresna situacija, te svakom korisniku treba pristupiti na njemu prilagođen i jedinstven način. Ukoliko u Vaš dom treba biti smješten korisnik koji odbija smještaj, postoje metode kako toj osobi možete olakšati prelazak u dom. Ako Vam dođe takav korisnik, slobodno nas nazovite, vrlo rado ćemo zajedno s Vama pokušati pronaći način, kako bi preseljenje prošlo što ugodnije, za korisnika i Vas.

Iznijeli smo Vam zakonske odredbe što se tiče korisnika i potpisa na ugovor. Vašu obvezu  i njihovo pravo. No probajte još nešto – samo na tren zamislite da ste Vi u toj situaciji – stari ili stariji, bolesni ili boležljivi, onemoćali ali prisebni – i samo zato da Vas se ni ne pita što Vi mislite i želite.